כללי

מה חשוב לדעת על פונטים עבריים

מרבית הישראלים אשר קוראים טקסטים בפרינט או במחשב, אינם שמים לב לסוג הפונט אותו ממנו מעוצבים האותיות השונות. זה נובע מהעובדה שלרוב הפונטים בהם נהוג להשתמש הם דומים, פונט אריאל, דיוייד, טיימס ניו רומן, אך כל מי שמתעסק בתחום של פונטים ועוד בעברית יודע, שניתן למצוא מגוון רחב של פונטים בעברית, חלקם בלעדיים לשפה זו.

פונט בעברית, הוא פונט אשר יכול להתאים גם לשפות אחרות (למשל אריאל) אך ישנם פונטים שמתאימים אך ורק לעברית, דוגמא טובה לכך הם פונטים בהם מודפסים ספרי דת שונים אשר נכתבים בפונט עברי מיוחד, כתב מרובע, למשל פונטים כמו קורן, שלום, וילנא.

פונט בעברית בדומה לפונט בשפות אחרות, הן למשל עיצוב של האותיות בצורה מסודרת ומצוירת. הרעיון הוא מאוד פשוט, יצירת סדר מסוים, זאת להבדיל מטקסט שנכתב בעט או עפרון,  אז בדרך כלל האותיות אינן בסדר מסוים, ואינן מעוצבות כראוי. פונט בעברית, כמו כל פונט אחר, הם למעשה עיצוב באמצעות סדר מסוים של האותיות. כולן יהיו באותו גודל ובאותן מידות.

פונטים
במשך השנים התפתחו פונטים שונים, כך מאז ימי המקורות אז היו פונטים שהתאימו לספרי הקודש ועם הזמן הפונטים "השתחררו", הם הותאמו לשפות בינלאומיות, ידעו לשלב בתוכם גם עברית וגם שפות אחרות בו זמנית, כללו אלמנטים ציוריים מודרניים, ועוד. מטרת הפונט הוא לא רק ליצור סדר, אלא גם לאפשר קריאה נכונה ורהוטה של הטקסט. לכן חשוב שהאותיות יהיו בגודל מסוים, יכללו צורות מסוימות ויאפשרו ביטוי אופטימאלי של הטקסט.

בדומה לפונטים אחרים, הרי שגם פונטים בעברית מעוצבים על ידי מעצבים גרפיים ועל ידי מומחים בקליגרפיה, שהיא אמנת הכתיבה הקישוטית. תחום זה נלמד באקדמיה ונחשב לתחום עתיק יומין שמתחיל עוד במזרח אסיה בימי הביניים, עבר משם ליוון ועשה דרכו לכל העולם. יש לציין שתחום זה מקובל בכל העולם בצורות שונות, אנחנו יכולים למצוא קליגרפיה אסלאמית מאוד פופולארית, קליגרפיה יפאנית וסינית ואפילו קליגרפיה שמתעסקת בתרבות היפ הופ אמריקאית אשר באה לידי ביטוי, בין היתר, גם באמצעות גרפיטי ואמנות קיר.

כפי שאנחנו יכולים לראות לפונט העברי יש היסטוריה ארוכת שנים והיא מתפתחת כל הזמן, מעצבים גרפיים ואחרים שעוסקים במלאכה מנסים לעצב פונטים חדש על מנת להעניק יותר אפשרויות בחירה לכותבים, לשפר את היכולת של הקוראים ליהנות מהטקסטים וכן להפוך אותם להרבה יותר ציוריים ויפים. ניתן למצוא את הפונטים בתוכנות כתיבה שונות ובאמצעי דפוס מגוונים.

מאמרים דומים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button