דיני אבלות על אמא: מה עליכם לדעת עכשיו
דיני אבלות על אמא – מסע בין חוקים לרגשות
דיני האבלות בישראל הם נושא שמזמן ספקולציות, קונספירציות ואפילו אולי חצי סיפור מהחיים. מי באמת יודע מה קורה כשמעבר לעולם הבא, והאם יש סוג של מאות ליתום? בכל מקרה, כאשר אמא נעלמת מהעולם הזה, מדובר ברגש חזק מאוד שמלווה את כולנו. שוחחנו עם עורכי דין, פסיכולוגים ואפילו פנסיונרים של בית הדין הרבני – והמחקר שלנו מוביל לחשיפה מפתיעה שיכולה להאיר את חייכם.
אז מה זה בעצם דיני אבלות?
דיני אבלות הם תורה רחבה שכוללת חוקים, כללים ואמונות של רוב הדתות בהן ישראלים חיים. לא מדובר על חוקים שנעשים על פי אולימפיאדה או על פי ביקורי משרדים – אלא יותר כמו מסיבה עם דמעות ולחם שחור.
האם אבלות הוא חוקי?
לא מדובר במשהו שאפשר לאכוף אותו בבית משפט – האבלות היא רגשית במובן העמוק שלה. יש אנשים שיש לשמוע את הכאב שבשהותם עם צל של הורה שנמצא במנוחה לעד. אולם נהלי האבלה הם בעיקר עבור הדתיים, המסגדים והכול. האם אני יכול להגר על שחיה, לאכול חומוס, או מוזיקה משמחת? התשובה היא: תלוי באיזה קומה של האבלות אתה נמצא!
שבעה – אז מה קורה כאן?
אחרי שאמא עוברת לחיות בגן עדן, פוקדות אותנו 7 ימים של אבל – שבעה, במילים אחרות. לרוב המנחמים שלנו יש משימות מאוד מוגדרות – הם משווקים לנו עוגיות, פירות יבשים ולוחצים את היד שאמרה "יהיה בסדר".
- למקם שולחן במיקום מרכזי – כדי שהחיים יזכרו אותנו!
- לא להשאיל ספרים לירושלים בעשרת ימי האבלות – כי אסור!
- לא לשים מראות בסלון – זה מסה רבה מדי של רוורס!
מה עושים בשבת?
במהלך השבת שלאחר פטירת האם, יש לדבר על החיים, הנצחה ואפילו לתכנן חופשה עתידית – מהיגיון מה, האבלות לא אמורה לשחק את התפקיד הראשי כאן.
המאבק המשפטי – מי אחראי לתהליך האבלות?
שאלת האחראיות לאבלות נעשית מעניינת וכואבת בו זמנית. איזה אדם יכול לקבוע את תהליך הכאב שלי? וכיצד ניתן לבקש סליחה על וכן כן אולי גם על הבצק?
האם לשלם מסים על אבלות?
אחד העקרונות במשפט העברי הוא שאין בעיה לשלם על אבלות. כל אדם אשר עבר את התהליך של אבל מחויב במידה מסוימת לשלם הוצאות, כמו בסופרמרקט, אם לא אפשר לחיות בלי זאת! האם הצלחת להבין את הבדיחה? לא? המשך לקרוא!
שאלות נפוצות על דיני אבלות
- ש: מה קורה אם אני מרגיש לא בסדר לאחר הפטירה?
ת: זה בהחלט דבר נורמלי, וכל אחד מתמודד אחרת. חשוב לדבר עם מישהו קרוב או אפילו לפנות למומחה. - ש: מה דיני האבלים הספציפיים בישראל?
ת: יש תקנות ברורות המפרטות את תחומי האבלה השונים לפי דתות, אתניות ותרבויות שונות. - ש: איך אפר את אי הנוחות שלי?
ת: יש אנשים שמגיבים בדרכים שונות, זה יכול לכלול גם שמירה על מסורות משפחתיות או פשוט שיחות עם חברים. - ש: האם יש חוקים לגיבוש מצבה?
ת: כן, לפי הלכה יש גישות שונות לתהליך הגיבוש של מצבות הנוגע לאמהות, ואתה מוזמן לגלות! - ש: איך אפשר להכניס קצת הומור בסיטואציה כזו?
ת: הומור הוא יכולת שיכולה לעזור בשעת כאב, החזקה על האור או חיבור לאנשים אחרים יכולה לגרום לשיפור במצב!
אמא, אני בסדר – או שאני לא?
לקראת סיום, דיני אבלות אינם תמיד קווים ברורים כמו הסלון שלנו. הם אנשים, סיפורים ורגשות שגואלים את כולנו לחיים שדורשים לחגוג אותם.
אם יש משהו ללמוד בזה, זו העובדה שאנחנו חיים במשימות שלנו ושההורים שלנו ימותו ואנחנו גם נמשיך – עם המון אהבה, זיכרון ודמעות.
אף אחד לא באמת יודע אם אמא שואלת אותנו על אורח חיינו, אבל לפי כל סימנים שאנחנו מבינים, אמא שואלת כל הזמן אם אנחנו עושים את זה נכון. נשמע שזה חשוב לאזן בין האבלות לחיים, ואתם יכולים לחיות מקום של כבוד בתוך העולם שלנו.
אז בפעם הבאה שאתם שותים כוס קפה עם חברים על אמא שלכם, זכרו, זה אפשרי לחייך ולחוות את החיוך של אמא אתכם.