סקירה של כלי בדיקות בקוד פתוח
כל תוכנה לפני שהיא יוצאת לשוק, צריכה לעבור סדרה של בדיקות באמצעות כלים שונים אשר מטרתם לבחון עד כמה התוכנה אמינה, יציבה, ועומדת ביעדים שהיא אמורה ליישם. כלי הבדיקה קובעים האם התוכנה מוכנה ליציאה לשוק או שיש להחזיר אותה לפיתוח לשם מקצה שיפורים ותיקון באגים.
שיטה זו של בדיקת תוכנות באמצעות כלים שונים נערכת הן בתוכנות סגורות והן בתוכנות שמפותחות במסגרת קוד פתוח, קרי תוכנות בהן ניתן למפתחים ומתכנתים אפשרות לשדרג ולהוסיף לה יישומים שונים.
כשהתוכנה נכתבת באמצעות קוד פתוח, קל יותר למצוא בה באגים ולתקן אותם, מאחר וגם מתכנתים ומפתחים אחרים (כאלה שלא פיתחו אותה) יכולים לבדוק אותה, לתקן ולשפר אותה במידת הצורך.
כיצד מבצעים בדיקות הרצה בתוכנות
קיימים שני שלבים בתהליך בדיקות הרצה בתוכנת. בשלב ראשון מכינים מסמך מסודר של STD (software test description) מסמך בדיקות מפורט אשר כולל רישום מדויק כיצד התוכנה עובדת, באילו מודולים היא משתמשת, אילו בדיקות יש להריץ עליה, ומה התוצאות הרצויות שהיא אמורה להראות. השלב השני הוא שלב ביצוע הבדיקות בפועל. בשלב זה עורכים בדיקות מדוקדקות על התוכנה. הנה מספר דוגמאות לדברים שנבדקים במסגרת בדיקות אלו:
- טיב הגרפיקה והכיתובים
- האם קיימים יישומים שלא עובדים או עובדים לא כמתכונן
- האם חסרים בתוכנה פרמטרים מסוימים
- האם התוכנה מספקת את התוצאות שהיא אמורה לספק
- כיצד עובדת מערכת העדכון של התוכנה
- כיצד התוכנה עובדת במצב של מספר ממשקים במקביל
- כיצד באה לידי ביטוי חווית השימוש בתוכנה
- נתונים שהתוכנה דורשת – מהירות, כוח, זיכרון.
- זמן טעינת התוכנה
כל נקודה כזו נבדקת לעומק, אם יש צורך מבצעים תיקון באופן מיידי או שמחכים איתו כשמבצעים לתוכנה עדכון גרסה.
כלי בדיקות לקוד פתוח
Pairwise – כלי אשר מאפשר לבצע בדיקות שונות על תוכנות קוד פתוח וכן תוכנות רגילות. היתרון שלו שהוא מאפשר לבצע מספר בדיקות במקביל.
Bugzilla – כלי אשר עוזר לתעד תקלות. לכלי זה יש קהילה רחבה של חברים אשר מעלים תוספים שונים לתוכנות, ועוזרים בתהליך הבדיקה.
Trac – כלי מבוסס אינטרנט אשר נועד לבצע בדיקות של יחידות בתוכנה
Martlis – תוכנה אשר מאפשרת לעקוב ולדווח על באגים. כוללת גם צ'אט בין המשתמשים בה.
Fitnesse – כלי אשר מאפשר יצירת תרחישי בדיקה, הרצה ומעקב אחר תוצאות. מבוסס אף הוא על שימוש באינטרנט.
Wat-c – סרגל כלים באמצעותו ניתן לבצע בדיקות על ממשקים שונים
Xqual – כלי ייחודי לניהול בדיקות לכל אורך התהליך, החל משלב הדרישות, דרך תכנון, ועד הרצת הבדיקה ודיווח תוצאות. הכלי מאוד פופולארי. .
על מנת שהבדיקות יהיו יעילות, השימוש בכלים אלו צריך להתבצע בהתאם לסוג התוכנה אותה אנחנו מייצרים וכל מי שבודק את התוכנה צריך לעבוד עם אותו מסמך STD ועם אותם כלי בדיקה. כך תהיה התאמה בין התוצאות שלהם. מומלץ לבצע את הבדיקה במספר כלי בדיקה ולא רק בכלי אחד, על מנת לקבל מהימנות גבוהה יותר של תוצאות הבדיקה.
בחלק מהכלים והתוכנות שהצענו כאן קיימת אפשרות לשוחח בצ'אט עם גולשים אחרים אשר משתמשים באותם כלים. מומלץ לנצל יישום זה כשאנחנו מבצעים בדיקות על התוכנות שלנו. הרבה פעמים דברים שאנחנו נפספס, אחרים כן יצליחו לראות.
את הבדיקה על התוכנה חשוב שיבצעו מספר אנשים ולא רק אדם אחד. כך יהיה קל יותר לזהות באגים ולעלות רעיונות לפתרונם. בצורה כזו נוציא לשוק מוצר הרבה יותר טוב ושלם.
האקריו הוא מרכז לימודים מוביל לפיתוח ובדיקת תוכנה, ניתן לקרוא חוות דעת כאן