רישום סימן מסחר בישראל – המדריך
על כל מוצר שחברה או גורם אחר מוציאים לשוק, אנחנו יכולים לראות סימן מסחר. סימן זה נועד להוכיח את זכות הקניין הרוחני שלהם על המוצר, לאפשר להם לבדל אותם מחברות אחרות, לעזור להם לבנות מוניטין ולמתג את המוצרים שלהם בהתאם.
סימן מסחר באופן עקרוני איננו חייב להיות סמל, זה יכול להיות כל דבר שהחברה בוחרת, כל עוד מדובר בסימן שלה באופן ייחודי. אנחנו יכולים לראות כיצד בשנים האחרונות יותר ויותר חברות גדולות בעולם בוחרות להשתמש בסימנים מסחריים מסוגים שונים וייחודים, כולל צבעים, ריחות ועוד.
גם בישראל, מן הסתם, חברות ויצרנים מתבקשים לרשום סימן מסחר על המוצרים שלהם, זאת על מנת שהם יוכלו כאמור, לבדל את עצמם ולבנות לעצמם מוניטין. לפני שנסביר על רישום סימן מסחר בישראל, נסביר בקצרה מה זה בפועל, וכיצד זה יכול לפגוע אם לא מתבצע רישום כזה.
מדוע סימן מסחר הוא דבר חשוב
נניח ואנחנו מחליטים לייצר מוצר מסוים, למשל, נעליים בסגנון ובצורה מסוימת. אם אנחנו לא נרשום סימן מסחר על המוצר, הרי שציבור הצרכנים לא ידע שמדובר בנעליים שלנו, הוא לא ידע להבדיל בין הנעליים שלנו לנעליים של חבורת ויצרנים אחרים. זה יכול להשפיע על היכולת שלנו למכור את המוצר, לבנות מוניטין משלנו, למעשה זה יכול הרסני עבורנו.
ברגע שאנחנו יוצרים ומציינים סימן שכזה, הרי שאנחנו יכולים למעשה להניח את הנעליים שלנו ליד נעליים של המתחרים, הלקוחות ידעו להבדיל, ידעו מה שלנו ומה לא, אנחנו נוכל למתג את הנעליים שלנו בצורה שמתאימה לנו וכך נוכל גם לבנות לעצמנו מוניטין.
כיצד הרישום מתבצע בישראל
בישראל קיימת פקודת סימני מסחר והיא קובעת, שיש לנו את הזכות להשתמש בסימן ייחודי במוצרים ושירותים שרשומים על שמנו. כל שימוש שיתבצע באופן זהה או דומה לשלנו, מהווה הפרה על החוק, אשר דינה קנס ואף עבירה פלילית (במידה והדבר נעשה במתכוון), שעונשה עד שלוש שנות מאסר.
רישום סימן מסחר מתבצע לא רק על מוצרים פיזיים, אלא גם על מוצרים אחרים, למשל שמות מתחם באינטרנט. כשאנחנו רושמים דומיין, הוא שלנו, כל ניסיון להשתמש זהה דומה יכול להיות בעייתי, אם זה נועד להטעות את הציבור. אגב, אסור גם להשתמש בשם של חברה קיימת או דמות מוכרת על מנת לייצר אתר אינטרנט ללא אישורם. נניח ואנחנו רואים שיש אפשרות להשתמש בשם "פייסבוק" להקמת אתר בעברית, אז אסור לנו להשתמש בכך, שכן ברור שיש פה ניסיון להטעות את הציבור.
על מנת לרשום סימן מסחר, יש להגיש בקשה ברשות הפטנטים, הבקשה עוברת בדיקה, מתקיימים דיונים האם לקבל או לסרב, במידה ומסרבים עדיין אפשר לערער על כל. צריך לומר הבדיקה יכול לקחת זמן בגלל עומסים.
ברגע שהבקשה שלנו מתקבלת, אז אנחנו יכולים להגיש בקשת הגנה על מנת שלא יהיה ניתן להשתמש בזה. צריך להדגיש נקודה נוספת והיא, הרישום מתבצע על פי קטגוריות של טובין ושירותים. בסך הכלל יש 34 קטגוריות טובין ו-11 קטגוריות שירותים. אם נרשמנו בקטגוריה מסוימת, אז באופן טבעי זה מעניק לנו הגענה באותה קטגוריה, ולא בהכרח בכל הקטגוריות.
לסיכום, אם אנחנו רוצים להגן על המוצרים שאנחנו מספקים, חשוב מאוד לרשום סימן מסחר, מומלץ לעשות את זה בעזרת עורך דין שמתמחה בנושא של קניין רוחני וזכויות יוצרים ולעשות את זה כמה שיותר מהר על מנת שנוכל להתקדם בכל שאר התהליכים שקשורים לעניינו.