המדד דאו גונס: מה שאתם חייבים לדעת עכשיו
דאו גונס: הכל על המדד שמקפיץ אותנו מעלה (ודרך כלל גם למטה)
אז שבו רגל על רגל, קחו כוס קפה (או תה, אתם יודעים, משקה בריאות) ובואו נצלול אל תוך אחת התמונות המרתקות של עולם הפיננסים – מדד הדאו גונס. אם מעולם לא שמעתם על המדד הזה, כנראה שאתם גרים באיזה חור במדבר עם טלוויזיה ימית בלבד. אבל אם אתם כאן, זה אומר שאתם סקרנים לדעת על ה"נשמה" של שוק ההון. אז למה אתם מחכים? נצא לדרך!
מה זה בעצם דאו גונס?
באופן כללי, דאו גונס הוא מדד שמודד את הביצועים של 30 מתוך החברות הגדולות והמשפיעות בארצות הברית. אבל רגע! מה זה אומר "גדולות ומשפיעות"? מדובר בחברות שהמוצרים שלהן – בין אם זה מכוניות, טכנולוגיה או יותר מדי פיצות – הן לא סתם עסק, הן הפכו להיות חלק מהמנטליות, מהשיח ומהמציאות של כולנו. מעניין, נכון?
אבל רגע, איך זה עובד?
המדד הזה לא נוצר סתם כך – הוא נתפס כהיסטוריה של הכלכלה האמריקאית. הוא הוקם ב-1896 על ידי צ'אק דאו (לא, הוא לא היה בגלל חבורת הראפ המגניבה, אלא עיתונאי כלכלי), והוא נועד לעקוב אחרי התפתחות השוק ולקבוע אם הכסף שלנו הופך או לא!
החברות שמקפיצות את הדאו חזק!
- אפל – כי מי לא אוהב טלפונים שהם בעצם מחשבים?
- גוגל – הם יודעים עלינו יותר ממה שאנחנו יודעים על עצמנו (זה טיפה מפחיד)
- מקדונלס – כי על כל עשרה אנשים, לפחות שמונה אוכלים המבורגר של מק (כאילו שיהיה לי כסף)
- קאדילק – כי לא נעים לנהוג ברכב שאף אחד לא מכיר.
ולא נשכח את יתר החברות, כמו בואינג ויבמ, שמוסיפות את הקסם שלהן. עם זאת, זו לא רק שאלה של חברות אלא גם מה קורה לכלכלת ארה"ב. איך שנראה שוק ההון, זה מרגיש כאילו אנחנו מכוניות במרוץ על ערים עם סימנים של "תשדלו להוריד את המהירות".
איך זה משפיע עלינו?
ואוקיי, אתם שואלים את עצמכם, “מה הדאו גונס הזה קשור אליי?” אז לפני שתרצו לחכות על הסטייק שלכם ולתכנן את צעדיכם הבאים בעולם ההשקעות, קחו בחשבון שזה בעצם משקף את מצב הכלכלה של ארה"ב. ואם הכלכלה שם זורמת כמו חלב ודבש, יכול להיות שנחיה את החיים היפים (ואם היא מתפקעת, אולי תצטרכו למכור את כרטיס המועדון של השייט שלכם).
שאלות ותשובות שאתם ממש רוצים לדעת
מה זה בעצם מדד משוקלל?
מדד דאו גונס הוא מדד מחירוני, כלומר הוא משקלל את המחיר של מניות החברות, ולא משתמש בערך השוק שלהן. העובדה הזו מסבירה מדוע התפרצות של חברה אחת יכולה להשפיע משמעותית על המדד.
איך מוזמנים בהיסטוריה? האם יש בכלל היתרון?
ישנם יתרונות, בעיקר בזה שהמדד הזה יכול לתת תמונה רחבה על מצב השוק. עם זאת, מומלץ לא להסתמך עליו לבד.
האם דאו גונס זה שם של בירה?
לצערנו לא! אבל לחלוטין אפשר לשתות בירה בזמן שאתם צופים בשוק.
כמה זה מושפע מאירועים פוליטיים?
המדד בהחלט מושפע מאירועים גיאופוליטיים, מלחמות, ופיצוצים פיננסיים. בכל פעם שיש חדשות על עסקה או רפורמה, המדד יכול להתגייס או להתפרק.
מה עובר על המשקיעים בזמן שהמדד קופץ?
אז זה תלוי – חלקם יכולים לחגוג עם טירוף מסיבות במרפסת, ואחרים מפחדים להזרים עוד כסף. כולם סובלים מתסמונת ה"FOMO" – פחד מהחמצה.
מברוויחים לא מפסידים? האם יש דרך לנצח את דאו גונס?
שאלה באמת מצוינת. בישראל זה כאילו שהצבע האדום של כדור הרגל מחליף מדדים. למי שטחם מדדים אמורים להיות ה – מהלכים יותר מורכבים, מדדי סיכון כדי לדעת שההצלחות לא נובעות מסתם תחושה אלא מניתוח וגם על תרגול.
אחד הדברים החשובים לזכור הוא שלפעמים הדרך לנצח היא פשוט להישאר סבלניים, להבין כל מיני מגמות, ולראות לאן העולם יילך. בהצלחה!
סיכום, ואם אין מדדים?
אם זה לא היה ברור, דאו גונס הוא הרבה יותר ממדד פיננסי. הוא מצביע על הלך הרוח של משקיעים, מה שקורה בארצות הברית ובעולם בכללותו. בהשקעות שלכם ולעתיד הכלכלי שלכם, תמיד תזכרו לפחות 4 דברים:
- המשקיעים הם כמו קלפים – אי אפשר לדעת מי המנצח באמת.
- יותר חשוב לאבד כסף מאשר ללחוץ פעמיים על אותן מניות.
- דברו עם מומחים, לא עם סוחרים מזדמנים.
- אל תתקרבו למספרים בלי לחשוב פעמיים.
אז כל מה שנותר לכם