מהו ענף הקלינטק בתעשייה הישראלית?
גופי ממשלה רשמיים מעודדים חברות שעוסקות בענף הקלינטק ועוזרים להן להתייצב בקדמת הבמה העולמית. עם זאת, הענף כולו נמצא עדיין בחיתוליו ולכן כדאי לעקוב אחר המאפיינים המיוחדים שלו בהשוואה לתחומי תעשייה אחרים
ענפי קלינטק, או במקור "Cleantech", כוללים מוצרים או שירותים שמשפרים את הביצועים התפעוליים, היעילות או היצרנות תוך כדי שהם מפחיתים עלויות ותשומות.
המשמעות המיידית של טכנולוגיה נקייה היא צריכת אנרגיה נמוכה יותר וצמצום מאסיבי של כמויות ייצור פסולת או זיהום הסביבה. העניין בענפים אלו התעורר בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת, אך הוא מגיע לשיאו בשנים האחרונות בגלל שורה ארוכה של תהליכים, אינטרסים וסיבות.
התערבות ממשלתית ואיכות הסביבה – כך כבש הקלינטק את הפסגה
ראשית, הענף גורם לשיתוף פעולה בין צרכנים, גופים תעשייתיים, משקיעים ומחוקקים שמעוניינים לקחת בו חלק וכך לעצב את פני העתיד. מהבחינה הזו אין הבדל בין ענף קלינטק בתעשייה הישראלית לבין היחס אליו בארצות הברית, במדינות האיחוד האירופי ובאסיה.
עם זאת, ישראל נחשבת למדינה בולטת בתחום בגלל שהממשלה מעודדת ותומכת בחברות שעוסקות בו. יתרה על כך, משרד התמ"ת אף הקים את "התכנית הלאומית לקידום תעשיות המים והאנרגיה המתחדשת" שמאפשרת ליזמות המקומית למלא תפקיד מרכזי על הבמה העולמית.
אפשר לציין מספר חברות ישראליות שפעילות מאוד בענף הקלינטק. חברת "אורמת" למשל מתמחה בתחום האנרגיה הגאותרמית ומעורבות בפרויקטים מקומיים ובינלאומיים. חברת "סולל" מתעסקת בתחום האנרגיה הסולארית ומנצלת היטב את משאבי הטבע של ישראל, בעוד "החברה לישראל" מתמקדת בענפי הכימיקלים והזיקוק ומשקיעה במחקר ופיתוח של טכנולוגיות קלינטק ייעודיות.
שנית, לאחרונה נעשתה התקדמות מרחיקת לכת בפיתוח אנרגיות חלופיות ואנרגיה מתחדשת. עליית מחירי הנפט והגברת המודעות לחשיבות איכות הסביבה ונזקי ההתחממות העולמית החלו לתת את אותותיהם, והתוצאה היא ענף שלם שמנסה לספק ביצועים מעולים בעלויות נמוכות. הענף הזה גם מפחית השפעות אקולוגיות שליליות ומשפר את אופן השימוש במשאבים טבעיים.
העתיד של התעשייה כבר כאן
ענף הקלינטק עוד נמצא בחיתוליו מבחינת יישום רעיונות והטמעת פרקטיקות. בנוסף, רבים מתבלבלים בינו לבין טכנולוגיה ירוקה. קלינטק נבדל מטכנולוגיה ירוקה בכך שהוא מתייחס למערך ההשקעות בטכנולוגיה הנקייה, ולא לטכנולוגיה עצמה. הדוגמא הכי טובה לכך היא התפלת מים ואפשר לראות זאת גם בטכנולוגיות יצור יעילות אקולוגיות ובאנרגיה מתחדשת.
בסופו של דבר, העתיד של התעשייה יבוסס במידה רבה על טכנולוגיה נקייה. כל עוד הטכנולוגיה הזו מצליחה לשפר את הביצועים התפעוליים, אין סיבה לוותר עליה. מבחינה עסקית נטו, התועלת הסביבתית היא רק בונוס. גופי תעשייה שמציבים את שורת הרווח בראש סדר העדיפויות יכולים לשלב את הטכנולוגיה הנקייה בפסי הייצור, ועם הזמן להעביר אליה עוד ועוד משאבים. כך מרוויחים כל הגורמים המעורבים והטכנולוגיה ממשיכה להתפתח ולצמוח.